Våga se sig själv

Förändringen.

Det är lite olika det där. Hur man hanterar en förändring i livet. Vissa förändringar är pyttesmå och knappt märkbara. Andra kan däremot vara livsavgörande.

För att en förändring ska ske tas det beslut. Antingen av en själv. Eller av någon helt annan. Beslut tas nämligen hela tiden. Att inte ta beslut är faktiskt också att ta ett beslut. Oavsett så blir det konsekvenser. Vare sig man vill eller inte.

Säger man ja till nåt – säger man automatiskt nej till nåt annat. Och säger man nej till nåt – säger man automatiskt ja till nånting annat. Egentligen väldigt enkelt.

Sitter man i en situation i livet där stora beslut behöver tas, så är oftast tiden fram till att själva beslutet är taget, den absolut tuffaste. För det där jäkla velandet. Ältandet fram o tillbaka. Det är ett energidränage som heter duga. När man väl har bestämt sig, så kan det nästan vara en lättnad. Även om kanske det stora jobbet kvarstår. Själva genomförandet. Konsekvenser blir det också. Som man behöver hantera. Andra människor kanske påverkas. Men konsekvenser blir det även om man väljer att inte genomföra någon förändring. Och då ska även dessa hanteras.

Ibland sker förändringar som man personligen inte kan påverka. Andra tar helt enkelt beslut. Och man behöver plötsligt förhålla sig till nya spelregler. Och hur jag hanterar såna situationer är helt upp till mig själv. 100 % mitt eget ansvar. Här kan man inte skylla på någon annan. Även om det många gånger skulle vara ytterst bekvämt.

Att sitta mitt i en känsla av att befinna sig i världens största virvelvind gör ju nåt med en. Så klart. Här kan det dock bli viktigt att medvetandegöra sitt eget beteende för en sekund. Våga se sig själv utifrån en annan synvinkel. Liksom ta ansvar för sitt eget beteende. Läskigt.

Gör rädslan och osäkerheten att jag blir förbannad? På allt och alla? Eller tar jag på mig offerkoftan och tycker synd om mig själv? Får jag tunnelseende och tappar förmågan att se saken ur olika perspektiv? Går jag på personangrepp eller kan jag se skillnad på sak och person? Är jag villig att aktivt lyssna? För att kanske kunna förstå? Eller är jag bara intresserad av att få min egen mening sagd? Flyr jag? Eller stannar jag?

Vågar jag tillåta mig själv att växa? Växa genom att våga förstå, ta ansvar för mig själv och lära mig hur jag själv fungerar.

All kärlek ❤️

En tanke på “Våga se sig själv”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: