Förändring börjar hos sig själv

Förändring.

Vill man ha någon form av förändring måste man börja med sig själv. Så enkelt är det nog egentligen. Vare sig det gäller i relationer med andra eller i livet i övrigt. Och det är just det som är så utmanande.

Tänk så lätt det är att fastna i gamla fotspår. Göra det man alltid har gjort. Köra på som vanligt helt enkelt. Och man både ser och känner samtidigt hur fel alla andra gör. Utan att ens fundera på vad en själv bidrar med. Frustrationen kommer som ett brev på posten. En frustration som börjar bubbla över både här och där.

Det vore ju bra mycket enklare om andra kunde fixa förändringen åt en. Så man slapp ta ansvaret själv. För då kan man ju även skylla på alla andra om resultatet man innerst inne önskade inte blev som man tänkt.

Vill man ha ett annat resultat än det man alltid får, ja då är det så krasst att strategin man håller på med inte funkar.

Vill man ha ett annat resultat handlar det om att bryta mönster. Bryta vanor. Gå från ord till handling. Tackla situationen på ett nytt sätt. Hitta nya tillvägagångssätt. Finna nya tankebanor.

Och det är här utmaningarna kommer, kan man säga. För det här är ju inte helt lätt. Det är rent av ganska svårt och rätt tufft att våga se på sig själv utifrån med allt vad det innebär att man råkar få syn på. För risken är nämligen skapligt överhängande att man ser sidor hos sig själv som man kanske inte känner sig skitstolt över att man besitter. För helt ärligt, såna sidor har vi alla. Det vet alla runt omkring en, även om kanske en själv är den sista som vågar se det.

Jaha ok. Man har till slut nått en gräns. En vacker dag, som kan ta flera år, inser man att man måste göra nåt. Men hur? Eller med vad?

Jag vet inte. Men ett tips är att bli medveten. Lägga rädslor (det handlar oftast om rädslor), prestige och kanske stolthet åt sidan och erkänna för sig själv att nu är det fan på tiden att jag tar tag i det här ordentligt.

För man kan inte förändra nåt man inte är medveten om.

En sak vet jag iallafall. Och det är att när väl en förändring har satts i rörelse så börjar det hända grejer! Viktiga grejer! För när man själv förändrar sitt eget förhållningssätt – så bildas det automatiskt ringar på vattnet – och individer i ens närhet upplever att nåt händer. Nåt annorlunda. Nåt som de inte är vana vid. Och det behöver de lära sig att hantera. På sina sätt. Och kanske att de förändras av bara farten de också.

Spännande. Osäkert. Läskigt. Ibland livsnödvändigt.

All kärlek ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: