Bra Köpenhamn!

En helg i Köpenhamn. Tåget rakt ner bara.

Upplevt både otroligt god mat och kultur.

Tre olika tips på bra matställen följer detta inlägg.

– Che Fe. Ett helt underbart ställe. En italienare med två färdigkomponerade menyer med vinpaket som passar. Vi valde menyn från Toscana, med sex (!) små rätter som starters. Sen pasta som följdes av kanin. Jösses. Ett mycket bra tips om ni har vägarna förbi nån gång. Mycket bra service och trevlig personal.

Sen sov vi gott.

På lördagen var vi uppe med tuppen och åt frulle. Sen lånade vi cyklar från hotellet och gav oss av mot Christiania som jag har varit lite nyfiken på. En stadsdel i Köpenhamn som lever efter eget självstyre där varje individ har eget ansvar för sitt liv och hem. Ett tillhåll för fritänkare och människor med vissa alternativa livsstilar. Där säljs tex cannabis vid små stånd på marknaden helt öppet. Området grundades 1971 då hippies tog över det övergivna militärområdet. På nåt sätt ett fascinerande ställe och det lockar ca en halv miljon besökare om året. Men jag skulle inte vilja att mina barn växte upp där.

Christiania downtown.

En svängom på Drottning Margeretes slott hinner man alltid med.

– Nästa tips. Kanal Cefeen. Av en kompis till min mans kompis, som är heldansk, hade vi fått tips där vi hade tänkt äta lördagens lunch, Kanal caféen. De serverar ett av Köpenhamns bästa smörrebröd. Ett litet hål i väggen och som hade en ponton ute i kanalen.

Kan upplevas lite ruffigt, lite tjaskigt med sådär service. Men herregud vilken mat! Och vilket tryck med gäster. Ett måste att testa.

En smörgås som botten. Sen bara ösa på med vad som fanns i skålarna. Tror vi satt med den här brickan i flera timmar. Danskarna bredvid oss överallt hade även en lille en på borden. En lille en är helt enkelt en isad flaska med snaps. Som de hällde i sina glas varefter de hade tömt dem. Den avstod vi.

Nyhamn.

Vätskepaus på Tivoli. Sen gammalt.

– Tredje tipset. Middagen hade vi bokat sen tidigare på Mash Penthouse, modern american steakhouse. Högt uppe på 12:e våningen på Tivoli hotel, med utsikt över typ hela Köpenhamn.

Köttet beställs gramvis och tillbehören får man välja vid sidan av. Otroligt gott. Och så mycket. Själv tog jag 200 gram grillad tonfisk. Mycket trevligt ställe med trevlig personal och bra service.

Självklart klämde jag även ner en stor kardemummaväntbulle på Espresso House innan tåget skulle gå idag.

Vilken helg.

Nu mår man. Det gör man allt. Så mätt. Så nöjd. Magen kämpar på med allt detta intag. Själen känns just nu lugn och varm. Så jäkla värt. Tåget hem och både maken och jag med varsina hörlurar. En barnfamilj i sätena bredvid. Med en bebis på ca två månader. Som har inbyggd höjdmätare. Så fort mamma eller pappa sätter sig, skrik. Ställer sig upp, tystnad. Hög igenkänning på den! 😂😂 Och så tanken om att dessa föräldrar får vänta endast ca 20 år innan det är deras tur att ge sig ut som vi gör just nu.

All kärlek!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: