Åh herregud 

Asså. Ursäkta. Men jag kan inte låta bli. 

Jag har så svårt att förstå. Jag har så enormt svårt att förstå. 

Jag har så svårt att förstå att det finns så väldigt många människor som inte tar flickors, tjejers, kvinnors utsatthet på allvar. Att de fortfarande tror att vi ljuger. 

Jag har läst hela veckan i olika texter där en man erkänner att han har uppträtt tölpigt och skitstövligt, att han har sagt elaka saker och kanske haft ett beteende som inte har varit ok. Skyllt på både droger och alkohol. Jag har läst att en har upprätt på ett visst sätt för han trodde att han var lite lustig. Lite rolig.  Att han var en kul kille. En lustigkurre. 

Men de erkänner verkligen inte sexuella övergrepp, trots flera kvinnors oberoende varandras vittnesmål. Och den höga chefen inom svensk elitfotboll som säger att eftersom han minsann känner de gamla landslagsspelarna så vet han att dessa män aldrig har skickat några bilder på sina kukar till kvinnliga anställda inom Sv FF. Och så vips några dagar senare har en av de utpekade spelarna i stort sett erkänt. 

Jag läser om unga skoltjejer som har sånt mod att gå till rektor för stt larma om vad killar OCH manliga lärare i deras skola håller på med. Att de tex fått höra att tjejer enbart är till för stt våldtas. De har då fått till svar att ”det är ni som går erotiskt”, eller ”är ni säkra att ni ska ta i det här med bara sex veckor kvar till studenten?” Alltså en rektor som uttalar sig på detta sättet. Tjejer som efter larmet får ha sina lektioner utanför klassrummet hos läraren som utsätter dem för kränkande kommentarer med orden, ni bidrar till dålig arbetsmiljö för läraren!! Hallå!!!

Jag fattar ingenting! Hur kan det ens vara möjligt att en rektor, som först och främst är människa men som samtidigt har en likabehandlingsplan att följa, kan uppträda på det här sättet. 

Jag fattar ingenting! Samtidigt som jag förstår så otroligt mycket. 

Dessa människor finns överallt. Både män och kvinnor.  Som istället för att ta fighten mot det som faktiskt händer, med risk för att det kanske blir en smula tufft, hellre backar. Lägger skulden på tjejerna. Att det är de som ska tänka sig för. För att det är lättare. För vem? Enbart för dem själva. Absolut inte för tjejerna. Hur kan dessa människor ens sova gott om nätterna? Har de egna döttrar? 

Visst finns det rötägg även bland oss kvinnor också, det sticker jag verkligen inte under stolen med.  Men kom igen, på riktigt. Det är inte det som det här handlar om. Det här handlar om nåt mycket större. Det här handlar om människors lika värde. Det handlar om att vissa ( för all del inte alla är viktigt att påpeka) pojkar/ killar och män vill visa sin makt. Att de vill påvisa att det är just de som är det viktigaste i hela universum. De vill få oss att tro att det enda som vi önskar är att få se just deras snoppar på bild, att bli klämda på våra bröst lite random av just dem, få ett litet nyp i ändan av just honom. Skit i vad kvinnan känner. Bara han får utlopp för sina intressen, sina behov och sina  lustar. För det är han som är viktigast. 

Och de vill genom sin makt och position få oss kvinnor att tro att om vi gör som de säger så kan de minsann hjälpa oss i våran karriär. Herregud! Sån himla tur för oss. För det klarar vi ju inte på egen hand! 

En så in i helvete unken kvinnosyn så det bara skriker! 

Och bara för att tillägga. Alla  män är absolut inte så här. Jag vet det. Och jag vill verkligen understryka detta. Men det är fan ta mig alla män och kvinnors ansvar att det här tas på allvar. 

Hur börjar man då? 

Jo. Det börjar faktiskt redan i förskoleåldern. Både hemma och på förskola. När det leks och nån plötsligt säger ordet ”sluta” eller ”stop”  eller ”jag vill inte”.  Då är det dags att sluta!  Då har nån redan passerat en gräns för vad som är ok. Även om den menar att den bara skojar lite granna. Men det vill inte den andra. Sluta bara då!!! Här behövs vuxna som sätter stop. Och som även själva slutar när ett barn säger just stop/sluta. 

Om ni inte redan har gjort det, så be er förskola ta en titt i Rädda Barnens  kampanj Stop min kropp och gå igenom det på tex ett föräldrarmöte. Så får alla samma information om vad som gäller på just er förskola. Och jobba självklart även med detta i hemmets lugna vrå. Läs här 

https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/barn-utsatta-for-sexuella-overgrepp/stopp-min-kropp/

Låt inte barn få lära sig att det bara är ett sk pojkstreck. Att det är ett ok beteende bara för att han är pojke. Låt inte barn lära sig att ”man slår den man tycker om”. För det gör man inte. 

Det är faktiskt just den pojken och flickan som är framtiden. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: