På riktigt!

Vi kvinnor är alla unika och därför reagerar vi alla självklart olika på både förklimakterie/klimakteriet samt en eventuell behandling. Och jag kan bara berätta min egen historia.

Idag har jag levt med bioidentiskt östrogenplåster i tre veckor och två veckor med bioidentiskt utrogest i kapsel.

På mindre än 24 timmar med plåster vände nästan hela livet åt en helt annan riktning. Jag upplevde sån skillnad på enbart ett endaste litet dygn att jag knappt trodde att det var möjligt. Heeelt ofattbart och fullkomligt overkligt!

På riktigt! På 24 timmar försvann hjärndimman i ett nafs och plötsligt kände jag mig både alert och på hugget. Den sjuka tröttheten i både knopp och kropp har försvunnit och jag känner mig liksom med på tåget. Den känslan har jag inte känt det sista året över huvud taget, och jag kan inte med ord beskriva hur det är att vara på väg till att börja känna igen mig själv igen.

Den likgiltighet jag har upplevt det sista året med det sista halvåret som enormt jobbigt, är som bortblåst. Jag känner glädje igen, jag känner nyfikenheten igen och jag känner att min självkänsla faktiskt finns där nånstans. Även den har varit långt ner i källaren under en lång period. I alla avseenden.

Värken i kroppen kommer att ta lite längre tid att bearbeta har jag fått lära mig. Men jag är på god väg och hoppas såklart att även den är på banan snart. Och att träningen kommer att ta på samma sätt som tidigare utan att jag ska ha sjukdomskänsla efter varje träningspass. Har också lärt mig att ge kroppen chans till återhämtning, vilket tar längre tid nuförtiden. Acceptans är en utmaning.

Östrogenet är uppbyggande och hjälper bland annat kroppen att bygga upp benstomme, muskler och vävnader. Det förebygger hjärt och kärl sjukdomar, benskörhet, demens och ökar livslusten. Progesteronet hjälper bland annat kroppen med ämnesomsättningen och gör att man inte samlar på sig så mycket vätska. Det lugnar och det är den som ska få mig att kunna sova gott igen. Samt hålla livmoderslemhinnan tunn. Sömnen har varit katastrofal en längre tid och det har varit en enorm stress att inte kunna sova.

I morse vaknade jag med insikten om att jag har kunnat sova på sidan utan att det gör ont i min axel, som jag har haft ont i över ett år. Och jag insåg nu att efter tre veckor med hormonersättning, kan jag lyfta min onda arm i sömnen, utan att behöva hjälpa till med den andra armen. Bara en sån sak. En ofattbar känsla. Vaknar inte heller en gång i timmen, som jag har gjort under en längre tid, och skulle jag göra det, så kan jag numera somna om. Vilket har varit en omöjlighet.

Nu ska ”bara” de här två hormonerna lära sig att samsas om utrymmet i mitt system igen och hitta en jämn balans tillsammans. En balans som med facit i hand – inte har varit i balans på mycket länge. De har ju till och med saknats under en period helt enkelt. Med den kunskap jag har idag skulle jag ha sökt hormonersättning för länge sen och absolut inte ha väntat så här länge. Inga tveksamheter alls. För kroppen började visa symptom redan för flera, flera år sedan på förklimakteriet. Utan att jag då visste om det.

Kommer detta att hålla för evigt? Ingen aning. Är det lite av en smekmånad? Ingen aning. Men just nu. Så är jag tacksam för varje dag ✌️

All kärlek ❤️

För information om vad som händer i England i detta nu angående just klimakteriet. Läs gärna ⬇️

https://www.svd.se/a/G3VW24/brittisk-professor-klimakteriet-skapar-stark-diskriminering?fbclid=IwAR3UKdNvqPQUGjp1sFmVm9bNRsLyk0QB3VmceNhvLhJYQlpdDtulC0wCeg4&fs=e&s=cl.

2 reaktioner till “På riktigt!”

 1. Så glad för din skull Ingela.♥️
  Jag börjar ju undra om mina krämpor oxå beror på klimakteriet. Låter ju lite likt din symtom.
  Kram Yvonne 🥰

  Gillad av 1 person

  1. Tack Yvonne 🙏❤️
   Inte helt omöjligt att det är dina hormoner som spökar faktiskt om du känner samma symptom som jag. Kan vara värt att tänka på ändå.
   Varm kram tillbaka 🥰

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: