Ska man skämmas?

Egentligen är det så himla konstigt att det inte pratas om det här mer än vad det görs. Egentligen är det så otroligt konstigt. Eftersom halva befolkningen faktiskt går igenom samma sak. Fast självklart upplever vi det på helt olika sätt.

Som 49 åring känner jag mig ändå som en skapligt trygg kvinna. Åren har liksom gått, och jag med dem. Så kan man ändå säga. Åren har gått och jag har under tiden lärt mig massor. Om både mig själv och andra.

Känner mig trygg helt enkelt. Känner att jag liksom tycker om mig själv. Har på något sätt ändå kommit underfund med mig själv. Med både mina styrkor och utvecklingsområden. Underbar känsla.

Och så plötsligt.

Vad fan är det som händer ?

Tränade inför Vasaloppet 45. Följde min plan. Inga konstigheter. Åkte loppet i slutet av februari det här året. Dessutom på en kanontid. Fyra minuter snabbare än Sanna Kallur. Bara en sån sak. Fasen så himla gött. Men sen. Började sova skitdåligt. Blev trött. Glömsk. Lyssnade. Men tappade infon lika fort. Började tappa ord. Fick ont i kroppen. En del i taget. Var det inte i armbågen så var det i muskelfästet i biceps. Var det inte i biceps så var det i handleden. Sommaren kom. Humöret dippade. När som helst. Blev inte arg. Synd. För det hade nog varit bra. Men blev ledsen. För allt möjligt. Kroppen förändrades. Mina kläder satt inte som de brukade. Fortfarande ont i kroppen. Det värsta av allt. Började tvivla på mig själv. Duger jag verkligen? Är jag tillräckligt bra? Började dessutom ett helt nytt jobb mitt i alltihopa. Men. Var jag verkligen rätt kvinna?

Allt detta tillsammans gjorde mig osäker. Vad sjutton är det som händer? Kände inte igen mig själv. Jag som hade varit så trygg i mig själv.

Gick till läkare för en ordentlig koll. Efter en utredningsundersökning och sju rör med blod fick jag svar att jag är frisk som en nötkärna. Har till och med ett blodtryck som en tonåring, sa läkaren. 😂

Men vad är det då? Vad är det som händer i min kropp. Han visste inte.

Började kolla runt. Samla information. Vilket har gett mig en smula mer kunskap. Till exempel.

Alla flickor föds med ett visst antal äggblåsor. Puberteten kommer. Äggblåsan spricker och ett ägg lossnar. Då omvandlas blåsan till ett litet organ som heter gulkroppen. Gulkroppen tillverkar ett hormon som heter just gulkroppshormon. Sen. Efter många år, när äggblåsorna faktiskt tar slut — tillverkas helt enkelt inte mera gulkroppshormon. Tillsammans med östrogenet utgör gulkroppshormonet menscykeln. Även östrogenet minskar. Tillsammans påverkar dessa hormon många organ i hela kroppen.

Aha. Kort sagt. Inte så konstigt om man mår lite kymigt emellanåt. När alla dessa hormoner slutar produceras i kroppen. Låter faktisk helt rimligt till och med. När grabbarna var små och jag ammade kallades det ”amningshjärna”. Nu har jag lärt mig ännu ett ord – hjärndimma.

Klimakteriet. Förklimakteriet. Kan det vara det? Inte helt omöjligt.

Ok. En smula tuff insikt. Helt klart. En spark i magen.

Klimakteriet. Är jag verkligen där nu? Har mina föräldrar en dotter som är i förklimakteriet? Kroppen bestämmer alltså åt mig. Skitjobbigt. På grund av att mina medfödda äggblåsor är på väg att ta slut. Ska man skämmas? Eller ska man våga prata om det? Dimhjärnan.

Nu gäller det bara att komma överens med sin lilla kropp. Igen. Ni vet den där kroppen man just hade lärt sig att acceptera. Nu är det dags att omfamna denna unika fantastiska kropp ännu en gång. Denna kropp och knopp som burit två underbara söner. Omfamna. Acceptera. Älska. Älska och gå stark genom nästa fas i livet.

Hitta nya vägar framåt. För att kunna må bra igen. Det finns hjälp att både få och skaffa sig själv. Så klart.

All kärlek ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: