Din rättighet – din skyldighet

Om en vecka är det val här i vårt vackra land Sverige. Vi bor i ett land med demokrati. Befolkningen i Sverige har alltså möjlighet att genom sin röst påverka sitt lands framtid.   Jag kan påverka. Du kan påverka. För mig är just den möjligheten så otroligt fantastisk. Så stor. Och så himla viktig att värna om. En demokrati kommer inte av sig själv. Det har varit ett hårt arbete av generationerna bakom oss som  har slitit sina hår för att vi ska kunna ha röster som hörs.

Vi får inte riskera den! Över huvud taget.

För mig känns det både som en rättighet och en skyldighet. En rättighet som så väldigt många människor i andra länder bara kan drömma om. Som blir en skyldighet för oss som har den möjligheten, att faktiskt ta vara på den rättigheten.

Så ut med er. Vet du inte vad du ska rösta på – ta reda på. Vad säger partiprogrammen om just din viktigaste fråga? För mig är tex frågan om psykisk ohälsa bland de viktigaste.Jag har läst alla partiprogram och där sett vilka partier som överhuvud taget gett den frågan en chans. Och har genom den vägen kommit lite närmare det parti jag vill ge  min röst till. Andra viktiga frågor för mig är jämställdhet och självklarheten alla människors lika värde.

Att det finns så många människor, 1 av 5 (!), som på nåt sätt avskyr invandringen så mycket att de bland annat är beredda att hota jämställdheten och kvinnans frihet, och rätten att kunna bestämma över sin egen kropp är för mig en fullständig gåta. Och det här med att respektera mänskliga rättigheter är så viktigt och så väldigt självklart, att alla människor är lika värda och faktiskt har all rätt i världen att få älska vem man vill. Och förresten. Det är inte bara en gåta. Det är skrämmande, känner jag, att jag knappt vill tro att var femte svensk anser annorlunda. ( Hej hej var femte människa runt omkring mig. )

Vad händer sen? Vilket eller vilka steg kommer efter det? Vad händer? Vilken värld vill jag ge mina barn?

 

För att hjälpa dig som fortfarande känner dig en smula osäker lite på traven, så har jag här länkat till Marcus Oscarsson som är TV4’s expert på politik. Han kan kanske hjälpa till att få klarhet i vissa delar. Klicka här och Läs Marcus Oscarsson på hans facebooksida    

På söndag den 9 september. Vet du fortfarande inte , du orkar inte, du bryr dig inte – rösta då blankt. Men ligg inte kvar i soffan. För då har du dessutom förbrukat din chans  och rättighet att nånsin få klaga. Och lägg absolut inte din röst på ett parti ”bara för att du är missnöjd med alla andra” och vill ”röra om lite i grytan”. Det kan få oanade följder.

Ta vara på din rättighet som blir din skyldighet.

All kärlek! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: