När glaset svämmar över 

Tänk er två små barn. Två små söta, vackra barn.  Vi kan säga att de är syskon. Hillevi är tre år och Klas är fem år. De är stöpta i precis samma form. Tillverkade av samma mamma och samma pappa. De bor i precis samma lägenhet. De lever under samma tak och de har samma behov av kärlek. 

Och precis där slutar alla likheter. 

Klas 5 år, han vaknar oftast glad som en lärka på morgonen när mamma eller pappa väcker honom. 

Hillevi 3 år, hon är svår att väcka. Hon är högljudd och vill att mamma eller pappa ska vara nära hela tiden. Hon är kinkig och när det är dags för påklädning tar det en enorm tid. För kläderna måste passa. De får inte sitta för hårt. Det får inte finnas några lappar bak i nacken som skaver och det får inte finnas några sömmar som känns. Oftast har mamma o pappa  lagt fram kläder som de vet är ”bäst” redan kvällen innan, allt för att underlätta ev konflikter redan på morgonen. 

Klas 5 år, han studsar upp och får på sig kläderna med en väldig fart. Det spelar ingen roll vilka kläder han bär, jeans eller mjukisar har ingen betydelse. Bara han kan leka så är han nöjd. 

Just den här morgonen har mamma o pappa försovit sig. Det är bråttom. Till både jobb och förskola. Mamma slänger upp täcket hos både Hillevi och Klas och använder ett tonläge som inte är som vanligt. 

Klas gör som han brukar. Klär på sig och går till köket för att äta frukost.  Yoghurt och flingor. Han märker att mamma är lite stressad men det gör inget. Hillevi, som har alla sina känselspröt framme märker också att mamma är stressad. Och då blir även hon det. Hela hennes system reagerar på varenda liten söm som tröjan har den här morgonen. Det gör ont och det skaver överallt. Kroppen reagerar på sättet som mamma tar i henne och Hillevi brister ut i gråt. Mamma blir arg och Hillevi blir än mer högljudd. 

Vi kan visa skillnaden på barnens sätt att lagra den här morgonens stress genom den här bilden. Klas till vänster känner av stressen men det är inte så farligt. Han kan hantera det. Hillevi däremot känner av stressen på ett helt annat sätt. Och har svårt att hantera den. 

När de kommer fram till köksbordet för att äta sin yougurt visar det sig att just deras favvoyogurt är slut. De får ta mjölk i stället. Klas överlever. Hillevis stressnivå i hjärnan ökar. 


Mamma och pappa säger skynda, skynda hela tiden. Ät fort. Borsta tänderna fort. In i bilen fort. Klas fixar hela situationen galant. Hillevi känner sig som en fiolsträng genom hela sig. Alla intryck tar sig in i Hillevis hjärna och hon har svårt att sortera det som händer. 


Hennes stressnivå i kropp och knopp ökar för varje sekund. 

De kommer fram till förskolan med andan i halsen. Pappa är på dåligt humör för Hillevi har trilskats hela resan. Bilbältet har suttit för hårt och nappen tappade hon redan i första kurvan. 

De går in i tamburen på förskolan. Klas klär av sig på egen hand. Pappa behöver hjälpa Hillevi. Samtidigt läser han högt på den vita informationstavlan i hallen att en av pedagogerna är sjuk. Hennes trygghet. Det är en vikarie på plats istället. 

Då brister det för Hillevi. Hon orkar inte mer. Frustrationen och utbrottet är ett faktum. 


Glaset är fullt och det har fullständigt runnit över. Och klockan är bara halv åtta på morgonen. Och då har Hillevi hela dagen kvar. Med alla intryck som den ger bland 24 barn till och allt det som händer runt omkring. 

Så här är livet. För många familjer. För många barn. De allra flesta  barn klarar av när dagen ändrar kurs och det visar sig inte bli som vanligt. Men en del barn har lite svårare med just det. De har lite svårare att hantera och sortera allt runt omkring. Och framför allt har de svårt stt hantera det som händer inuti dem själva. 
Nu ska Hillevi lämnas över till en av pedagogerna på plats. Till en pedagog som förhoppningsvis har förståelse, visar förståelse och som tar emot ett frustrerat litet barn med en närvaro som lugnt visar barnet att mig kan du räkna med, jag kommer att ta hand om dig. 

Och som dessutom visar pappan att nu kan du i lugn och ro åka till jobbet. Att läget är under kontroll. Ring lite senare om du är orolig, och kolla läget. 

Klas, han är redan inne på avdelningen och leker med kompisarna. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: