Mitt barn

Har nu sett de tre delarna av Uppdrag granskning på svtplay om barn med adhd och autism.

Det är en serie som jag rekommenderar alla att se. För att försöka förstå. För att nånstans kunna förstå en ynka liten gnutta om hur det är för en familj där NPF finnes. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Det finns de som vill kalla dessa diagnoser för en superkraft. Men nej, den superkraft den eventuellt skulle kunna vara, äts upp av den funktionsnedsättning som det faktiskt innebär. Dessa barn har absolut enorma styrkor. Det ska verkligen ingen ta ifrån dem. Och dessa styrkor ska upp i ljuset. Helt rätt. Dock tar samhällets oförmåga att förstå dessa barn all energi ifrån dem så deras styrkor orkar till slut inte ens se en strimma av det där jäkla ljuset. Hur mycket de än försöker.

För vad de får kämpa! Vad de får kriga! Varje dag i sina liv. Varje minut och varje sekund. De vill inget hellre än att klara det alla andra klarar. Vara självständiga. Klara sig själva. Lyckas. Det finns inte ett endaste barn som vill misslyckas med flit. Jag lovar. Alla barn vill lyckas. Men på sina villkor utifrån sina egna förutsättningar. Med vuxna som vill lyssna och med vuxna som vill förstå.

Jag slängs rakt in i verkligheten.

Mitt barn. Jag är den föräldern som har fått bända loss mitt barns armar från min midja, varje morgon när jag lämnade honom i skolan som sexåring. Och där fanns ingen vuxen som tog emot honom.

Mitt barn. Jag är den föräldern som har fått hämta mitt eget barn från skolan när han legat på toalettgolvet och kippat efter andan i ren ångest. Jag är den föräldern som har fått uppleva hur mitt eget barn vrider sig i en ångestspiral utan slut, och inte kunnat somna på kvällarna för rädsla av att kräkas Pga den ångest som han känner inför det han vet väntar dagen efter. Eller Pga det som han har utsatts för samma dag vad gäller oförmåga av vuxna att hantera situationen. Eller jämnårigas mobbing.

Mitt barn. Jag är en av alla de föräldrar som har sett hur mitt eget barn har gått sönder inifrån av den svenska skolan. Gått sönder bit för bit när omgivning och samhälle inte har förstått. Inte velat se.

Mitt älskade barn. Det är han som har gjort mitt liv och min värld så mycket rikare. Det är han som har varit min lärare, min vägvisare och min guide genom åren. Det är han som genom sin styrka, klokhet och visdom fått mig att förstå att det är precis lika märkligt att jag kan äta mörk mat, som att han inte har kunnat det. Beroende på genom vems ögon man ser.

Jag är en av alla föräldrar som under årens lopp har fått höra att jag är alldeles för överbeskyddande. Att jag borde släppa taget. Att jag ska sluta curla. Han behöver minsann lära sig. För hur ska han annars klara sig? Jag har fått höra att jag är negativ och att jag ser alla problem. Jag har varit den jobbiga mamman som det säkert har pratats om i korridorerna och i personalrummet i skolan på rasterna.

Men om jag inte krigar för mitt barn – vem gör det då?

Då hade han varit ännu mer ensam i världen.

Idag önskar jag så att jag hade stått på hans sida ännu mer!

5 reaktioner till “Mitt barn”

 1. Du sätter verkligen ord på er verklighet och erfarenhet. Tuffa minnen från olika situationer. En fin och modigt skriven text som kan hjälpa andra att försöka förstå hur dessa situationer utmanat och påverkat. Barnet krigar och föräldrarna krigar. Båda parter vill samma sak; att barnet ska må bra.

  Precis som du skriver gör barn det bästa de kan. På samma sätt gör föräldrar också det. Med det de vet och förstår just då. Man vill göra saker och ting rätt. Ibland blir det ändå fel och det är inte alltid som man förstår det i stunden eller situationen. Utan det förstår man kanske en tid efteråt. Det är smärtsamt.

  Föräldrar till barn som har extra utmaningar är i mina ögon de största hjältar. Vet hur ni alltid gjort allt för era barn. Hoppas att du när du ser tillbaka kan känna ro i att ni gjort så väldigt mycket bra och alltid och alla gånger med ert barns bästa i fokus.

  Det finns också så många vägar. Bra och mindre bra vägar. Man vet inte i förväg vilken som är den bästa vägen. Barn kan omöjligt veta det. För föräldrar är det många gånger också omöjligt att veta det. Finns också fler än en väg till målet, fler bästa vägar.
  Ibland kan nog den väg som kändes fel ändå ha något som hjälper oss på en annan väg längre fram, vill jag tro.

  Ibland blir det en alldeles för kringelikrokig väg då orimligt mycket energi går åt för att komma in på en raksträcka där det går lite enklare att ta sig fram. Den för kringelikrokiga vägen önskar man inget barn att få gå.

  Som du skriver är det dock utmaningar som gör att vi lär oss och förstår mer om andra och oss själva.

  Ni är fantastiska och jag tror faktiskt ingen som nu läser dina och ditt barns texter ens skulle få en endaste liten tanke om att det skulle handlat om överbeskydderi, lathet, negativitet, problematisering eller curling.

  Så tack, för att ni med styrka och mod delar era erfarenheter och tankar till andra. Att utbilda och informera är en väg till att barn förhoppningsvis ska mötas av en omgivning som stärker och lyfter deras kvalite’er och grymma egenskaper. Utan olikheter är det ute med oss mänskliga varelser. Acceptans. Så alla barn och vuxna får växa och känna att de passar in på det sätt de är.

  Kramen 💕

  Gillad av 1 person

  1. Tack för fina, fina ord Mimmi ❤️
   Du har skrivit en riktigt fin text 🙏

   Precis som du skriver – alla gör sitt allra allra bästa utifrån sin egen förutsättning. Just där och just då.

   Kan vår erfarenhet hjälpa någon någonstans så värmer det mitt hjärta. Bara att inte känna sig så ensam. Vi är många.

   Varm kram tillbaka till dig 💖

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: