Lite Jack The Ripper- känsla, och skratt som fastnar i halsen

En guidad tur med Stockholm Ghost Walk i Gamla Stan. Det är sånt man kan göra när man är i storstan och vårdar sin par-relation. För det behöver man göra lite då och då nämligen. Vårda sina relationer.

Hur man sen väljer att vårda alla sina relationer är upp till varje relation att bestämma. För alla relationer man har är ju inte den andra lik så alla har ju självklart olika behov. Inga konstigheter.

Vi valde till exempel att gå bakåt i tiden och lät oss känna historiens vingslag smeka över över våra kinder.

Alltid på plats i tid. Gärna en god stund innan. I väntan på eventuella spöken hanns det då nämligen med en varm glögg att värma oss med innan det hela drog igång.

Lite av Jack the ripper -känsla från de gamla delarna av London. Men i Stockholm, Sverige.

Närmare 60 personer stod och darrade av spänning. Eller om det var kylan. Oklart.

En historisk resa genom Stockholms 1200 – 1700 talet. Det mest mörka och makabra genom århundradena. Sjukdomar👻, Bordeller, massgravar, källarvalv, fattigdom, skit-och-likbärarkvinnor. Kvinnors rädsla och mäns makt.

Så mycket spöken runt omkring att vi inte ens syns på bild. De finns överallt. Oavsett vad du tror.

Avrättningar, och bödlar så fulla att de behövde mer än ett hugg för att klara av sitt uppdrag.

Stortorget och Stockholms blodbad år 1520. 83 avrättningar med svärd och yxa på tre dagar. Och just nu är det julmarknad på just den platsen. Där barn gladeligen hälsar på jultomten. Makaber känsla ändå. Hemskt.

Ser ni? Känner ni? Kullerstensgator fyllda med kroppar, och avföring slängd rakt ut från fönstrena som rann nerför backarna. Vi kunde till och med ana den dagliga doften från den tiden medan vi gick där. Platåskor var inte Abbas påfund kan man säga.

En helt underbar guide. Om vi tyckte vandringen var bra skulle vi säga till andra att hon heter Sandra.

Hon heter Sandra. Så då vet ni hur bra det var.

Stockholms slott. Där spökar det alldeles säkert också. 👻

Temat på skräck och rädsla fortsatte även lite granna på söndagen kan man nästan säga. Blandat dock med skratt som ibland fastnade i halsgropen.

Typ sist på bollen! Men nu äntligen var det vår tur att få se No More Fucks To Give med Mia Skäringer. Bland hennes allra sista föreställningar fick vi således njuta av hennes pricksäkerhet i ett fullsatt Saab Arena hemma i Linköping. Denna kvinna har alltså fyllt arenan 3 eller 4 gånger nu. Otroligt.

”Män är rädda för att vi kvinnor ska skratta åt dem.

Vi kvinnor är rädda för att män ska slå ihjäl oss”. / Mia skäringer.

Tyvärr. Rädslan finns fortfarande kvar. Rädslan för män. Rädslan över att vara kvinna. Även flera hundra år senare. Men jag vet att vi är på rätt väg.

All kärlek ❤️

#inteallamän

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: