Jag – min historia

Jösses, vilka underbara bilder som har kommit till mig!!

Helt fantastiska! Och fullständigt ovärdeliga för mig.

Min morfar var same och uppväxt på en gård utanför Porjus, som heter pieggaloukta längs med Stora Lule älv, med sin mor och far och en hel drös med syskon.

Han träffade min mormor som var född i Stockholm och utbildade sig till sjuksköterska, och som kände att hennes kall inte fanns i huvudstaden utan högst upp i Sverige, för att hjälpa människor som behövde hennes kunskap. Så hon tog sitt pick o pack och drog således norrut som 21-åring och lämnade sin mor och far och två bröder kvar i storstan.

Träffade 19 åriga Matto Tjikkom och resten är historia.

Kolla här! Min morfars mamma och pappa med tre av sina barn, varav Martin som var deras fosterpojke. Faster Inga som här sitter i knät hann jag träffa, tror jag. Maja dog 1918, 11 år ung. Hon hann aldrig träffa sin bror, min morfar som föddes 1922.

Morfars far Petter blev hela 94 år. Han dog bara nio månader innan jag kom till världen.

Sigga Maja Kuorak g Tjikkom f 1880 d 1963

Min morfars mamma. En del av mig. Och jag är en del av henne. Och det känns så fint.

Min morfars syster, Sunna Elisabeth.

Min morfars syster, Inga, sittandes längst ner till höger.

Otroliga bilder!

Så mycket värme!

Min familj!

Mormor Birgit och morfar Matto. Såsom jag minns dem. Från mina egna gamla bilder.

Så stort.

Jag.

Som nu har blivit vi.

And it continues.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: